O nas

Warszawski Sznyt to restauracja łącząca w sobie dwie koncepcje kulinarne.

Dwa poziomy lokalu usytuowanego tuż przy Placu Zamkowym oferują odmienne menu, wystrój i atmosferę.

Dolna część lokalu – Steak House, ma swobodny wręcz sportowy charakter. Serwowane dania opierają się na kuchni z przysmakami pochodzącymi bezpośrednio z wyjątkowego grilla opalanego drewnem dębowym.

W menu duży wybór steków, burgerów, kanapek reuben i świeżych ryb. Wołowina sezonowana jest na miejscu w specjalnych szafach, które stanowią element aranżacji wnętrza, ale przede wszystkim gwarantują absolutną wyjątkowość smaku dań z mięsa. Michał Węcławek Zastępca Szefa Kuchni odpowiedzialny za Parter Warszawskiego Sznytu, fanatycznie przywiązany do ciągłego doskonalenia nie uznaje kompromisów w kwestii jakości. Według filozofii restauracji siłą wzorowego Steak House'u jest serowanie klasyki w wirtuozerski sposób.
Dzięki 65-cio calowym telewizorom goście mogą uczestniczyć we wszystkich najważniejszych sportowych wydarzeniach.


Pierwsze piętro ma bardziej elegancki charakter nastrojem nawiązujący do klimatu międzywojennej Warszawy.

Tutaj w karcie odnajdziemy kuchnię polską w nowej odsłonie, której koncepcja bazuje na używaniu nowoczesnych technik do wydobycia jeszcze lepszego, bardziej intensywnego smaku z polskich produktów. Za jakość potraw i serwis kuchni w nowej odsłonie, serwowanej na poziomie pierwszym odpowiada Szef Kuchni - Rafał Zaręba.


Koncepcja Steak House

Największym orężem kuchni i dań przygotowywanych na parterze restauracji jest grill opalany drewnem dębowym i sezonowana na sucho wołowina.

Dokładając do tego bezkompromisowe przywiązanie do jakości, wybór odpowiednich elementów mięsa i prawidłowe sezonowanie odkrywamy tajemnicę sznytowego Steak Hous'u, którego siłą jest podawanie klasycznych dań, ale w mistrzowski sposób.

Poznaj dania i potrawy kuchni steak house
menu

Koncepcja Kuchni Polskiej

Na pierwszym piętrze restauracji Warszawski Sznyt królują dania kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Szef kuchni Rafał Zaręba przedstawia kuchnię polską na nowo.

Smaki na jakich bazuje pochodzą ze starych odmian warzyw, octów i kiszonek, które są nastawiane w restauracji oraz skarbów polskich lasów. Nowatorskie podejście polega na wprowadzeniu technik kulinarnych nieznanych w czasach, w których powstawały te potrawy. Większość mięs przygotowywana jest metodą sous vide co oznacza "w próżni". Technika ta pozwala osiągnąć najlepszą teksturę mięsa zachowując w jak największym stopniu wartości odżywcze i naturalny smak. Szef wprowadza do swoich dań smaki lawendy, jałowca czy trawy żubrowej w formie pudrów, olejów smakowych czy poprzez infuzję. Odkrywa na nowo smak nagietka i sosny. Natomiast w sezonie zimowym wyszukuje dla swoich gości ciekawe odmiany zbóż, kasz czy warzyw strączkowych. Oprócz nowoczesnych technik kulinarnych praktykowanych w restauracji Warszawski Sznyt używa się także tych ojczystych, jak wędzenie czy kiszenie.

Poznaj dania i potrawy kuchni polskiej
menu