Chyba wszyscy zdążyli już pokochać olej kokosowy. Odkąd zaczęto mówić głośno o jego właściwościach, a było to jakieś kilka lat temu, powoli wprowadzano go do sklepów i hipermarketów, bo popyt na niego bezustannie rósł. Wtedy też olej był dość drogim wyrobem. Kosztował nawet dwadzieścia złotych za malutkie opakowanie, podczas gdy dziś jego cena jest przynajmniej czterokrotnie niższa! Czy to oznacza, że utracił on swoje właściwości? Czy olej kokosowy na odchudzanie wciąż może zadziałać, czy może jednak nie warto zastępować nim innych zdrowych tłuszczy?
Oczywiście osoba totalnie nieznająca się na procesach zachodzących w trakcie odchudzania uzna za kompletną bzdurę fakt, iż olej kokosowy może pomóc jej schudnąć. No bo jak to? Używać tłuszczu, by pozbyć się tłuszczu? Cała ta teoria wydaje się bez sensu, ale jest absolutnie prawdziwa. To nie tłuszcz jest przyczyną nadwagi. Każdy powinien sobie to w końcu uświadomić, bo mimo iż ludzie wiedzą coraz więcej na temat swojej fizjologii, to jednak niektórzy wciąż nie są w stanie zaakceptować tego, że nie tyją od tłuszczu. Tak to się jednak nie dzieje. Utyć można od wszystkiego – nawet od warzyw, owoców czy zdrowych produktów spożywczych. Zawsze liczy się natomiast końcowa ilość dostarczanych w ciągu dnia kalorii. Jeśli jest zbyt duża, to człowiek zaczyna przybierać na wadze, a jeśli jest mniejsza od zapotrzebowania, to może spokojnie chudnąć.
Dlaczego jednak to właśnie olej kokosowy spośród wszystkich zdrowych tłuszczy byłby najlepszym wyborem na diecie odchudzającej? Jego zdolność do przyspieszania procesów spalania tkanki tłuszczowej wynika ze składu, w którym występują specjalne średniołańcuchowe trójglicerydy, nazywane skrótem MCT. Zupełnie inaczej działają one na organizm od większości cząsteczek tłuszczu. Ciało praktycznie nigdy nie odkłada ich pod postacią tkanki tłuszczowej, a zamiast tego niemalże w stu procentach wykorzystuje je do produkcji energii. Energia może być bowiem tworzona zarówno z węglowodanów, jak i z tłuszczów. Tłuszcze mają jednak tę przewagę, że nie podnoszą aż tak gwałtownie poziomu cukru we krwi, dzięki czemu nie podkręcają apetytu i nie wywołują nagłego spadku siły wynikającego ze spadków glukozy. Kwasy MCT bardzo często wykorzystywane są przez zawodowych sportowców. Przeciętny człowiek też może jednak po nie sięgać, wybierając olej kokosowy na odchudzanie.
Warto jeszcze dodać, że wśród innych tłuszczy olej kokosowy wykazuje się stosunkowo niewielką ilością kalorii. Można więc smażyć na nim różne potrawy, aby odrobinę je odchudzić.