Mówi się, że obecnie to właśnie wolny czas jest dobrem luksusowym, na które nie każdy może sobie pozwolić. W natłoku codziennych trosk i obowiązków, nie mamy przeważnie chwili dla siebie, nie wspominając już o zdrowej diecie, książce i ćwiczeniach. Rezultatem takiego pędu coraz częściej jest otyłość lub rozmaite choroby, które znacząco przekładają się na jakość życia. Co zrobić, aby cieszyć się pełnym zdrowiem, bez dużego nakładu czasu? Wprowadzić zmiany w kuchni. Takie sprzęty jak na przykład grill elektryczny znacząco ułatwiają przygotowywanie codziennych posiłków, dlatego to właśnie o tym urządzeniu, piszemy w tym artykule.
Zwolennicy grilla elektrycznego
Liczba zwolenników grilli elektrycznych z roku na rok rośnie. Są to urządzenia, które świetnie zastępują swoje odpowiedniki gazowe i węglowe, dlatego możemy korzystać z nich przez cały rok. Potrawy, które możemy przygotować przy ich użyciu, są smaczne, zdrowe, chrupiące i co najważniejsze – niskokaloryczne. Te czynniki sprawiają, że grill elektryczny gości w wielu polskich domach.
Sposób i czas przyrządzania potraw
Niewątpliwą zaletą dobrego grilla elektrycznego jest to, że przy odpowiedniej powłoce, możemy przyrządzić ulubione mięsa i ryby bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu nie musimy obawiać się o nadmierną ilość tłuszczu. Ponadto wystarczy, że ułożymy dane produkty spożywcze na grillu, ustawimy temperaturę oraz czas i gotowe! Danie robi się praktycznie samodzielnie. W tym czasie możemy zająć się innymi obowiązkami lub po prostu odpocząć.

Chociaż wiele osób zakłada, że grill elektryczny sprawdza się jedynie przy posiłkach obiadowych, nie należy zapomnieć jeszcze o dodatkowych możliwościach. Gdy wybierzemy urządzenie z pokrywą, wówczas z łatwością przygotujemy smaczne tosty i zapiekanki na pożywne śniadanie.
Najczęściej, grill elektryczny posiada kilka stopni pieczenia, każdy z nich dedykowanych jest do innych potraw. Z tego względu przez pierwszym użyciem zalecamy, zapoznanie się ze szczegółowymi informacjami, zawartymi w instrukcji.
Jak wybrać dobry grill elektryczny
Na rynku możemy znaleźć cztery najczęściej spotykane rodzaje grilla elektrycznego, wśród nich wyróżniamy:
- grill elektryczny otwarty,
- grill elektryczny zamknięty,
- grill do kebaba,
- oraz grill w komplecie do raclette.
Przeważnie jednak wybieramy pomiędzy dwiema pierwszymi propozycjami. Niezależnie od tego, jaki sprzęt AGD lub RTV kupujemy, powinniśmy zwrócić uwagę na poszczególne elementy. Tak samo, jak ekspres do kawy czy zmywarka, grill elektryczny ma określone właściwości, na bazie których określamy jego niezawodność. Rzecz jasna, dla każdego może to być coś innego, jednak trzeba pamiętać też o podstawach, które wskazaliśmy poniżej.

Najważniejsze parametry grilla elektrycznego:
- moc urządzenia – to czynnik, który decyduje, jak szybko dany sprzęt będzie się nagrzewał;
- wielkość urządzenia – pomoże to znaleźć odpowiednie dla niego miejsce;
- zabezpieczenia – szczególnie przydatna opcja, jeśli mieszkają z nami maluchy;
- regulacja temperatury – ułatwia dostosowanie temp. do danej potrawy.
Tych kwestii technicznych jest o wiele więcej, jednak często zdarza się, że ultra nowoczesne sprzęty, nie posiadają właśnie podstawowych funkcji, co znacząco utrudnia korzystanie.
Rankingi i zestawienia
Ranking pralek, porównywania blenderów czy zestawienie różnych modeli grilli elektrycznych, znacząco ułatwia zakupy. Jednak bardzo ważne jest to, żeby sięgać po wiarygodne źródła. Przede wszystkim wybierzmy taki ranking, który porównuje modele różnych marek w konkretnych wariantach cenowych. Bardzo często w tego typu zestawieniach, gdy artykuły są sponsorowane, króluje jeden producent. To pierwszy sygnał do tego, aby zmienić źródło wiedzy.
Zarówno w Polsce, jak i za granicą nie brakuje porównywarek cenowych, w których klienci oceniają takie sprzęty. Wystarczy posortować je pod względem popularności lub ocen, aby uzyskać wiarygodną listę produktów. Jest to sposób, który szczególnie polecamy w przypadku każdych zakupów.